Az elfelejtett erdő - 13. rész
2020. november 28. írta: Erdőnjáró

Az elfelejtett erdő - 13. rész

Folytatásos ifjúsági meseregény

Nagy-Tóth Hajnalka

AZ ELFELEJTETT ERDŐ

13.

Berengár váratlan halála nem az egyetlen megdöbbentő fordulat volt, amivel szembe kellett néznünk!

A közvetlen közelemben nemrég felnövekvő ifjú hadsereg méltó tanítványa lett a nagy bükk-vezérnek, legalábbis ami a dühödt elszántságot illeti az ellenünk folytatott harcban.

Koronájuk csaknem felért már az enyémhez, pedig nemrég bújtak ki négy kopáccsal nyíló makkocskájukból. Büszke ágaikkal dölyfösen hadonásztak, remélve, hogy ijedtünkben elszaladunk… Ha-ha!

Bármennyire is komikusnak tűnik időnkét az ifjoncok hazafias lelkesedése, tény, hogy ők lesznek azok, akik hamarosan átveszik a hatalmat piciny erdőszegletünk felett is. Alig maradtunk néhányan, vén testünk nem bírja már sokáig a nyomást. Ők pedig fiatalok, buzog bennünk az élet – és ami igaz, az igaz: őseiké ez a terület.

spring-4556371_1920.jpg

Ha néha egy idetévedt fuvallat elhajtja előlem lombjaikat, öröm árad szét szöveteimben, mert újra láthatom a gyönyörű Berenikét – hűségben elhervadt Berenikémet…

Amióta Berengárt elvesztette az Erdő népe, egyre többen térnek meg hozzá, és biztosítják hűségükről a Királynőt. Sajnos a legtöbben még mindig az évszázados gyűlölet ködén át látják a világot, így a béke talán sosem jön el.

Szép szerelmem már évek óta nem váltott szót velem, némaságba burkolózva áll megszokott helyén. Tartása mostanra igazán fenséges, sugárzik róla a méltóság. Nem gőgből hallgat, hanem, mert nincs szó, melynek értéke drágább lenne, mint a csendé, melyet megtörne általa.

Nem súghattam soha a fülébe szenvedélyes vallomásokat, nem hozhatott örömet számunkra soha egyetlen Tavasz sem. Gyönyörű ajkait lezárta a bánat, hogy olyasvalakit szeret, aki nem teheti boldoggá. Nem azért, mert nem akarja, hanem mert képtelen volna rá. Más fajhoz tartozunk, ezen nincs mit töprengeni. Szívembe hasít a fájdalom, mint a balta pengéje, ha arra gondolok, ez a drága, szelíd lélek másra sem vágyott egész életében, mint hogy édesanya legyen. A fél életét odaadta volna azért, hogy elhullajtott magjaiból kihajtson az élet, és apró csemetéi hangosan táncoljanak, civakodjanak körülötte. Csakhogy ő szembe mert menni a Nagy Renddel – azzal, hogy engem szeretett. Egész életében. S ahogy pillantásunk néhanapján találkozott e zavaros időkben, mindig kiolvashattam tekintetéből a fájdalmas üzenetet: „Csak téged szeretlek, mindörökké.” Aztán lehullajtotta bársony-pillás leveleit, és elaludt a Vándor gyengéd érintésére.
hoary-rime-2049578_1920.jpg

Ebben az esztendőben, amelyikről éppen szólok, amikor az ifjak olyan elviselhetetlenül dühösen ébredtek, a Királynő olyat tett, ami talán még sosem fordult elő a fák között.

Megéreztem, hogy egy ismerős idegen jár az erdőn, akkor még nem sejtettem, hogy az ő hívására érkezett. A Szélkirálylány Bereniké vendégeként toppant be hozzánk, ám ezúttal nem nézett szét, nem is biccentett felénk, egyenesen a Királynőnél kopogtatott. Jöttére Bereniké felemelte gyönyörű koronáját, varázslatos pillantását végighordozta birodalmán – utoljára hozzám érkezett tekintetének gyémánt fénye. Ebben a pillantásban mindörökre összeforrtunk, ez a kép halálom napjáig elkísér.

A következő percben a Szélkirálylány soha nem látott erővel táncolt körbe-körbe Bereniké körül, egyre gyorsabban, vadul ölelve…elszédülni sem volt időnk. Aztán hirtelen vége lett. Nem fogtam fel azonnal. Kerestem a tekintetemmel szépséges szerelmemet, hiszen száz éve vigyázok rá. Tudni akartam, jól van-e. Aztán megláttam.

Az egyetlen, legfenségesebb Királynő immár a földön feküdt – maga alá temetve a derékban kettétört ifjakat! A Szélleány, ahogy jött, oly hirtelen távozott is. Nem nézett senki szemébe.
img-7811235677bf2e416c7823ba2c42d72d-v.jpg

 …Úristen, mi történt?! Soha nem látott tragédia tanúi lettünk, az erdő egész népének megszakadt a szíve abban a percben.

Gondolataink és érzéseink kétségbeesetten dübörögtek szöveteink alatt, az állatok is reményvesztetten rohantak, repkedtek fel-alá az erdőben…

- A Királynő feláldozta magát a lucokért! – leginkább ilyesmi szűrődött ki a soha nem hallott jajveszékelésből…

És valóban: megértettem, hogy Bereniké azért küldött a Szélleányért, hogy segítsen neki kiszakadni a földjéből… Nélküle nem sikerült volna… Már rég óta tervezhette a végzetes percet… Így egy lépést tehetett felém, mielőtt aztán ízig-porig zúzta a mérgezett lelkű fiatal bükköket – akik többé nem lázadnak ellenünk. Feláldozta magát azért, hogy véget érjen a százéves háború – hogy testvéreimmel együtt tovább élhessünk. Nem… ez nem történhetett meg! A legtisztább lény volt, akit valaha ismertem és szükségem van rá! Nélküle egy senki vagyok! Nem a „birodalmamtól”, a „népem” tiszteletétől voltam valaki, hanem attól, ahogy ő nézett rám! Ahogy ő szeretett!

Fájdalmam nem lehetett volna mélyebb akkor sem, ha láncfűrésszel hasítottak volna vén törzsembe… Bárcsak hasítanának! Bárcsak!

Az erdő ismét csendes. Túlságosan is csendes. Hány drága faóriás – testvér és ellenfél – száradt el fektében, s mi még mindig állunk. Nehezen tudom elhinni, hogy így van. Talán holnap a mi törzsünk is összeroppan, csak addig várakozik csendesen a vég, míg mindezt el nem meséljük.

…Később olyan hangokat is fülembe sodort a szél, hogy Bereniké elárulta a népét, s az ifjak elleni merénylet értelmetlen gyilkosság volt. Néhány héttel vagy tán egy-két évvel hosszabbra nyújtotta így pár kiszáradt, vén lucfenyő életét, akik mindenképpen halálra vannak ítélve ezen a területen – mi értelme volt? Bizonyosan így van. De vajon valóban árulás történt?

Szívembe jókora erővel hasított a fájdalom, ha arra gondoltam, szép szerelmem mindig csemetékre vágyott, most mégis ő lett egy seregnyi gyermek gyilkosa – hiszen csak kölykök voltak még azok a délceg bükkök! Bereniké fajtársai! Rettenetesen szomorú gondolat…

Csakhogy az élet élni akar! Azon a helyen, ahol a bükkök elpusztultak, az emberek megtisztították a terepet. Habár száz éve nem avatkoznak be birodalmaink ügyeibe, „nem folytatnak erdőgazdálkodást”, ennyit azért mégis megtettek, mert a derékba tört bükkök borzalmasan szomorú látványt nyújtottak a Jávorkúti Ősfenyvest szegélyező bükkerdőben. Éppen elég mementó Ómassa sírkertje felett az a fiatal bükkfa-temető, amit a Szélkirálylány tarolt le bosszúból…

Bereniké testéhez nem nyúltak, őt nem merték bántani! Ott fekszik ma is, halott törzsével védi az új életet: megannyi apró, fejlődésnek indult luccsemete erősödik oltalmában, ahová a szél repítette az apró magocskákat!

magonc.jpg

Hát mégis sikerült! Egy kis szerencsével a lucok népe újra feltámad, és Bereniké lesz óvó, tápláló édesanyjuk… 

Folytatás következik...

TOVÁBBI FEJEZETEK

Bevezető

1. fejezet

2. fejezet

3. fejezet

4. fejezet

5. fejezet

6. fejezet

7. fejezet

8. fejezet

9. fejezet

10. fejezet

11. fejezet

12. fejezet

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszerdo.blog.hu/api/trackback/id/tr6616305142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása