A Föld Napja 2020
2020. április 19. írta: Erdőnjáró

A Föld Napja 2020

Fókuszban a klímaváltozás elleni cselekvés

Ötven évvel ezelőtt, 1970. április 22-én indult útjára az Amerikai Egyesült Államokból a Föld Napja mozgalom. Gaylord Nelson Wisconsin állam akkori szenátora és Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére reagálva azon a napon 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Hayes azóta ügyvédként is környezetvédelemmel foglalkozik. Egy időben az USA Napenergia Kutatóintézet igazgatója volt, a Time magazin pedig 1999-ben a Bolygó Hősének kiáltotta ki.

save-4076853_1920.jpg

De visszatérve a Föld Napjához, ez a történelmi jelentőségű esemény fontos változásokat hozott a világban. A USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió embert ért el a környezetvédelem szükségességének üzenete. A Föld Napja először a világsajtót járta be, majd évekkel később világmozgalommá vált. De lássuk csak, hogyan számolt be a fél évszázaddal ezelőtti magyar média az államokbeli eseményekről. Több újság mindössze az MTI (Magyar Távirati Iroda) rövid és objektív híreként közölt róla beszámolót.

„(MTI) Szerdán az Egyesült Államokban mindenütt megtartották a „Föld napját”: az országos tiltakozást a föld, a víz és a levegő további elszennyeződése ellen. Az eredetileg egy kisebb csoport által kezdeményezett tiltakozás hatalmas arányú országos mozgalommá vált, s a hivatalos szervek is bekapcsolódtak. Washingtonban tüntetést rendeztek a belügyminisztérium előtt, s az épület elé olajszennyeződésben elpusztult vadkacsák tetemét helyezték el.” (Magyar Hírlap, 1970. április 24.)

Persze azért akadt olyan lap is, aki saját kommentárt fűzött hozzá.

Ezer és ezer amerikai polgár vett részt a Föld napja alkalmából szervezett felvonulásokon. Ezt a napot a természet. a környezet szennyezése elleni harcnak szentelik az Egyesült Államokban. Politikusok, egyetemi hallgatók, háziasszonyok, munkások és tisztviselők gyűléseket tartottak, egész nap messze elkerülték a városi közlekedési eszközöket, a garázsban hagyták gépkocsijukat. A New York-i Bronx állatkert alkalmazottai a zoo parkjában szobrot emeltek az utóbbi négy évszázadban kihalt állatoknak. Néhány városban az egyetemi hallgatók elégették a régi gépkocsikat, szimbolikusan megsemmisítve korunk benzinbűzt lehelő ördögmasináit. Szép és felemelő volt a Föld napja. Csak az a baj, hogy már másnap megindult a tolongás a villamosokon, autóbuszokon és földalattikon, a garázsból ismét előkerültek a gépkocsik, s egy évig vígan szennyezik a levegőt, egészen a következő Föld napjáig.”(Magyar Szó, 1970. április 25.)

Innen indult tehát ötven évvel ezelőtt a Föld Napja mozgalom, mely a továbbiakban az egyik a legjelentősebb világnappá nőtte ki magát. A Föld Napja 1990-ben vált világmozgalommá, hozzávetőleg kétszázmillió ember részvételével és a Föld szinte minden országának csatlakozásával. Ekkor csatlakozott Magyarország is a mozgalomhoz.

foldnapja-e6edd1c9-4bbf-4f25-9f1c-d4c78b31c41b.jpg

A világ mozgósítása érdekében megkezdődtek tehát az előkészületek. Ennek érdekében 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, ahonnan rendszeren hírleveleket küldtek a világ minden országába, az ott tevékenykedő környezetvédelmi szerveteknek, illetve 1990-ben a már említett Denis Hayes és társai kezdeményezték, hogy a számos kedvezőtlen környezeti folyamatra (üvegházhatás, elsivatogosodás, bioszféra pusztulás) úgy hívják fel a világ figyelmét, hogy 1990-es éveket a környezet évtizedévé nevezzék ki.

Az 1990-ben megrendezendő Föld Napjára pedig felhívó leveleket küldött a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont szerte a világba. Ilyen levél érkezett többek Magyarországra is, melyet az Élet és Tudomány című lap közzétett. Íme az akkori levél:

„Arra szeretnélek kérni, hogy 1990. április 22-én vegyél részt azon a megmozduláson, amelyet közös munkával az évszázad legjelentősebb környezetvédelmi eseményévé tehetünk. Húsz évvel ezelőtt én voltam az első Föld Napja kezdeményezője. 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte föl a szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban — és az ország határain túl is — fontos változásokat eredményezett: szigorú törvényeket hoztak a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át az ökológiai szempontokra fogékonyabb életvitelre. Sajnos láthatjuk, hogy a természetromboló erők sokkal gyorsabbak nálunk. A bioszféra a pusztulás szélére jutott. Ideje komolyan venni az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, az olajkatasztrófákat, a savas esőt, az óceán szennyezettségét és a környezeti válság egyéb megnyilvánulásait. Az ökológiai válság mellett a Földünkre leselkedő minden más veszély eltörpül.

Legjobb tudósaink szerint élet és halál kérdésében az előttünk álló évtized mondja ki a döntő szót. Egyetlen nap tehát nem elég! A Föld Napja a környezet évtizedeként indítja el az 1990-es éveket.

Az 1990-es Föld Napja nagy hatású, világméretű megmozdulás lesz. A célja az, hogy azoknak is szívügyükké váljon a természet rendjébe illeszkedő emberi életforma kialakítása, alak ezt eddig nem tartották fontosnak. Célunk az is, hogy országhatárokat, földrészeket és kultúrákat átívelő szövetségek köttessenek. Szándékunk az is, hogy milliók támogatása adjon alapot a kínos politikai döntések meghozatalára. A részvétel legjobb módját lakóhelyeden kell megtalálnod! A városi tömegfelvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akciót el tudunk képzelni. Azt remélem, hogy minden országnak, városnak, falunak, sőt minden iskolának saját szervezői lesznek saját programokkal, de a környezetbarát társadalom közös vágyával.

Te is kapcsolódj be! Ha ismersz olyan embereket, akiket aggaszt a természet pusztítása, mesélj nekik a Föld Napjáról! Ez az a harc, amelyet az emberiségnek nem szabad elveszítenie!

Őszinte tisztelettel:

Denis Hayes”

A levélre, illetve Denis Hayes előkészítő munkájára reflektálva magyar környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, mely ma is működik és a Föld Napi programok koordinálását, a sajtó figyelmének felhívását végzi, de fontos feladatnak tekinti azt is, hogy hozzájáruljon a környezeti tudat kialakításához és formálásához hazánkban. Az alapítvány tevékenységéhez kapcsolódik, hogy a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését magyarra fordítva, A világ helyzete címen 1993-tól minden évben kiadja, illetve egyéb könyvek, jegyzetek, kiadványok megjelentetését végzi.

Az első hazai Föld Napjára az akkori Föld Napja Hírközponton keresztül lehetett jelentkezni. Érdekesség, hogy kezdetben az iroda csak időszakosan volt nyitva, az előkészületek érdekében április 12-e és 22-e között működött.

Az elmúlt évek, évtizedek során a Föld Napja mozgalom egyre ismertebbé és széleskörűbbé vált hazánkban is. Talán nincs is olyan iskola vagy óvoda, ahol e emlékeznének meg erről a jeles napról valamilyen formában.

Sok más nemzetközi világnaphoz hasonlóan a Föld Napja is különböző témákat helyez minden évben a figyelem középpontjába, volt már szó a biológiai sokféleség megőrzéséről, a műanyagszennyezés csökkentéséről és többek közt a zöld városokról is.

euiwzy3xgac8alj_1.jpg

Föld Napja Kihívások 2020 (Kép: earthday.org)

Idén természetesen az 50. évforduló is hangsúlyosan jelenik meg, de 2020 fő témája a klímaváltozás elleni cselekvés. Ebben az évben azonban a koronavírus következtében sajnos nincs lehetőség nagyszabású rendezvények, programok keretében ünnepelni a Föld Napját, így a szervezők elindították a Föld Napja kihívást, melyhez bárki csatlakozhat lehetőségeihez mérten. Az alábbi kihívások teljesítésére sarkalja az érdeklődőket a nemzetközi szervezőcsapat.

  • Vizsgáld meg a műanyag felhasználási szokásaidat!
  • Komposztálj kreatívan!
  • Olvass, ne stream-elj!
  • Vállalj Föld Napja fogadalmat!
  • Alkoss a Földért!
  • Add tovább a kihívást három ismerősödnek!
  • Tegyél a mentális egészségedért!
  • Légy közösségi/házi tudós!
  • Tarts heti egyszer húsmentes napot!
  • Javítsd meg, készítsd el, ne vásárolj újat!
  • Használj zöld energiaforrásokat!
  • Tegyél a Földért!
  • Fejleszd magad az otthon töltött idő alatt!
  • Beszélgess egy tudóssal!
  • Mérd meg a karbonlábnyomod! (Kalkulátort itt találsz: https://bocs.eu/karbonlabnyom-szenlabnyom-kalkulator/)
  • Ne termelj egy napig hulladékot!
  • Nyiss a világra!
  • Kezdeményezz beszélgetéseket!
  • Ültess fát!
  • Edz otthon!
  • Hallasd a hangod, nyilváníts ki véleményed a környezettel kapcsolatos ügyekben!
  • Csatlakozz a digitális Föld Napjához!

Válassz tehát egy kihívást, teljesítsd és tegyünk együtt a Földért!

Izsákné Simon Adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszerdo.blog.hu/api/trackback/id/tr1515621374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása