Szarvasbőgés túrák 2022
2022. augusztus 31. írta: Erdőnjáró

Szarvasbőgés túrák 2022

Az idén, a kánikula és a szárazság ellenére már megszólaltak a gímszarvasbikák.

„Nincs szebb erdő az ezüsttörzsű, szeptemberi bükkösnél és nincs szebb vad a benne orgonázó magyar szarvasbikánál!” (gr. Széchenyi Zsigmond)

red-deer-g502800c00_1920.jpg

Az országban már sok helyen felharsant az erdő királyának, a gím bikának a hangja. Ez a hang sok vadász számára jelent hívószót, de mellettük egyre több természetjáró, a természet iránt érdeklődő ember szeretne részese lenni a magyar erdők eme őszi csodájának.

Az évről évre fokozódó érdeklődés következtében, pedig már most megkezdődött a szarvasbőgő túrák szervezése, illetve az erdőlátogatási korlátozások bevezetése.

Érdemes élni a szervezett túrák nyújtotta lehetőséggel, mivel, ha ilyenen veszünk részt, biztosan nem zavarjuk meg az ebben az időben a vadászterületeken zajló vadászatokat, illetve az ennek okán elrendelt erőlátogatási tilalmat. Továbbá jobb esélyünk van arra, hogy a területet jól ismerő szakvezető segítségével, tényleg tanúi lehessünk az őszi erdőn orgonáló szarvasbikák nászának. Emellett a legtöbb szarvasbőgés hallgató túrát érdekes előadások, egyes helyeken pedig ízletes vacsora kíséri.

Mint minden vadlesnél, itt is vannak olyan jótanácsok, melyeket a siker érdekében érdemes szem előtt tartani. Természetesen terepi programról lévén szó, fontos az időjárásnak megfelelő öltözet. Válasszunk zárt lábbelit és ruházatot a kullancsok és szúnyogok ellen. Kerüljük a zizegős, susogós anyagú, élénk színű öltözéket, valamint lehetőség szerint minimális mennyiségű kozmetikumot használjunk, ha ragaszkodunk hozzá, de erős illatú parfüm, dezodor stb. nem ajánlott. Mobil és egyéb elektronikus készülékeinket természetesen némítsuk le vagy kapcsoljuk ki.

Ha családdal együtt veszünk részt egy-egy ilyen túrán, lehetőség szerint nagyobb, már türelmes, csendben maradni tudó gyerekekkel induljunk útnak, hiszen a késői időpont miatt a fáradt, nyűgösködő kicsik könnyen megzavarhatják a megfigyelni kívánt állatokat, ezzel elrontva a többiek szórakozását. Természetesen a kisebb korosztálynak sem kell nélkülöznie a szarvasbőgés nyújtotta élményt, több hazai vadasparkban is találkozhatunk gímszarvassal, ahol szintén lehetőség nyílik meghallgatni őszi koncertjüket.

red-deer-gda51f6da9_1920.jpg

Az alábbiakban mutatjuk, hogy hol van lehetőség szervezett keretek közt szarvasbőgést hallgatni. Érdemes a programot meghirdető oldalon közvetlenül tájékozódni a részletekről.

A cikk folyamatosan frissül, de további információkért javasolt a szervezők honlapjának nyomon követése.

Augusztus 26. - Szeptember 10. Igazi szarvasbőgés – Gemenc Zrt., Pörböly

Szeptember 1-30. - Szarvasbőgés hallgató járat - Zalaerdő Zrt., Csömödér 

Szeptember 3. - Szarvasbőgés az Őrjegben – Kiskunsági Nemzeti Park, Császártöltés-Kiscsala

Szeptember 3. - Szarvasbőgés Béda-Karapancsán - Duna-Dráva Nemzeti Park, Kölked

Szeptember 1- október 2.- Szarvasbőgés túrák a Pilisi Parkerdőben - Pilisi Parkerdő Zrt., Budapesti , Visegrádi, Valkói, Gödöllői és Szentendrei Erdészetében

Szeptember 9-10. - Szarvasbőgés-hallgató túrák, MATE Vadgazdálkodási Tájközpont, Bőszénfa

Szeptember 10. - Őszi éjjel..., Szarvasbőgés túra, Igásló Központ, Nagyvázsony

Szeptember 10. - Szarvasbőgés túra és Libegők éjszakája, Eplény

Szeptember 14- 30. – Szarvasbőgés a Vértesben – Vérteserdő Zrt., Kőhányás

Szeptember 16., 17., 23., 24. - Szeptemberi szarvasbőgés az Aggteleki karszton - Aggteleki Nemzeti Park, Jósvafő

Szeptember 24. – Szarvasbőgés a vadasparkban - Sopron, Taeg Zrt.

Szeptember 9-11. Szarvasbőgés vízitúra Gemencen

Szeptember 17. Esti séta szarvasbőgés idején - Körös-Maros Nemzeti Park, Biharugra

Szeptember 17. Szarvasbőgés hallgatás a Börzsönyben – Verőce

Szeptember 17. Szarvasbőgés túra - Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum, OMVK Fejér Megyei Területi Szervezet, Csákberény

Szeptember 17, 24. - Szarvasbőgő kisvonat - Egererdő Zrt., Mátravasút, Gyöngyös

Szeptember 8-10, 15-17, 22-24. - Szarvasbőgés-hallgatás kisvasúttal, Kaszó Zrt

Szeptember 24. - Szarvasbőgés-hallgató vonatozás, Pálháza, Északerdő Zrt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszerdo.blog.hu/api/trackback/id/tr4517920255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása