Lisztes berkenye
2021. április 24. írta: Erdőnjáró

Lisztes berkenye

Bemutatkozik 2021 Év Fája

Új cikk sorozat indul idén, melyben hónapról hónapra bemutatkoznak 2021 Év Fajai. Egy rövid összesítést már olvashattatok róluk, de az elkövetkezendő hónapok során mindegyiküket szeretnénk kicsit jobban körül járni. Januárban a vetési konkolyról, februárban az óriás bocskorosgombáról, márciusban pedig a kacsafarkú szenderről  olvashattatok részletesebb írást. Most pedig az idei Év Fáját, a lisztes berkenyét ismerhetitek meg alaposabban.

sorbus_aria_10_meelbes_saxifraga-jan_van_der_straaten.jpg

Lisztes berkenye

(Fotó: freenatureimages.eu, Jan van der Straaten)

Az Országos Erdészeti Egyesület által indított internetes szavazás alapján 2021-ben az Év Fája címet a lisztes berkenye (Sorbus aria) nyerte el. A második helyen a kecskefűz (Salix caprea), míg a harmadik helyen, a fehér nyár (Populus alba) végzett.

lisztes_berkenye.jpg kecskefuz.jpg feher_nyar.jpg
1. Lisztes berkenye 2. Kecskefűz 3. Fehér nyár

 

Hegyvidékeinken az erdők legszebb díszei közé tartoznak a berkenyék vagy régies nevükön a süvöltények vagy süvöltinek, mely megnevezés elsősorban a lisztes berkenyére volt használatos, de előfordult más berkenyék esetében is.

Régies nevének, a süvölténynek vagy süvöltinnek az eredetét homály fedi. A Czuczor Gergely-Fogarasi János féle Magyar Nyelv Szótára (1862) szerint a név vélhetően a gyümölcsét fogyasztó, süvöltőtől (Pyrrhula pyrrhula) ered.

„E szónak, mint fát, és ennek gyümölcsét jelentőnek, a hangutánzó süvöltés, süvöltyű szókkal semmi fogalmi rokonsága nincsen, azért is elemzését másutt kell keresni. Talán mivel gyümölcsét a ,süvöltő' nevű vérpinty szereti; vagy mivel érett gyümölcse ezen madárhoz hasonló vörös szinű, innen vette volna nevét. Vagy talán gyöke a süt, sül szókéval azonos, mennyiben az pirosságra, pirulásra is vonatkozik. És csakugyan, hogy e fának és gyümölcsnek nevében a vörösség, pirosság alapfogalma rejlik, onnan is gyanítható, mert hasonneve berkenye, vergenye, verhenye.”

suvolto.jpg

Süvöltő, hím

Ám, és itt jön a csavar, Bodnár Bertalan, az Aquila ornithológiai folyóiratban 1914-ben megjelent, Madárneveink etymológiája című írásában épp fordítva indokolja az elnevezéseket:

„Süvöltő (Pyrrhula Briss.) valószínűen a régi nyelvben berkenyét jelentő süvöltény szóból kapta nevét, melynek késő ősszel érő gyümölcse a főeledele ennek a szép, téli látogató madarunknak;”

Magyarországon több berkenyefaj és azok hibridjei is megtalálhatóak. A nemzettség egyik diverzitási központja a Kárpát-medence, azon belül is a Magyar-középhegység, mely a Dunántúli-középhegység és az Északi-középhegység összefoglaló neve. Ezen a területen jelenleg mintegy 60 faj előfordulása ismert. A lisztes berkenye nagy alakváltozatosságot mutat, és gyakran kereszteződik a barkócaberkenyével. Az így létrejött védett kisfajok, Dunántúli-középhegység endemizmusai.

Különleges szépségű berkenyénk, a lisztes berkenye vagy ahogy régen hívták a lisztfa. Ez a hosszú életű (100-150 év, de akár 200 évet is meghaladó), közepes termetű (5-15 m), ám lassan növő fafaj középhegységeink sziklás termőhelyeinek ritka vadgyümölcs faja. Legfeltűnőbb tulajdonsága hajtásainak és leveleinek ragyogó fehér molyhossága. De ezt a fajt nem azért nevezzük lisztesnek, mert ilyen szép fehér molyhosság jellemző rá, hanem gyümölcse egykori haszna miatt.

sorbus_aria_12_meelbes_saxifraga-rutger_barendse.jpg

(Fotó: freenatureimages.eu, Rutger Barendse)

Sűrű, sátorozó bugában fejlődő virágait, májusi-júniusi nyílásukkor sok rovar látogatja, jó mézelő. Lisztes húsú alma termését ma már csak a madarak és egyéb vadon élő állatok fogyasztják. Mivel termése lisztes, fanyar (nemzettségének neve, a Sorbus is azt jelenti magyarul, hogy fanyar) és fojtós, ezért nem is való gyümölcsnek, ellenben korábban más hasznát vették. Ínséges időkben a galagonya hasonló tulajdonságú termésével együtt szedték, szárították, őrölték vagy törték és a kenyér gyarapítására a liszthez kevertél. Ezért német vidékeken gyümölcsét Mehlbeere néven is ismerték.

1080px-sorbus_aria-3420.jpg

Tipikus élőhelyei a különböző hegyvidéki szikla- és szurdokerdők, ahol gyakran pionír jelleggel fordul elő. Fényigényes faj, mely ritka, de ökológiai jelentősége miatt természetes erdeinkben fontos. A lisztes berkenyével elegyes erdők többnyire fajgazdagok, emellett azonban a már említett élőhelyi sajátosságok miatt fatermesztésre egyáltalán nem, vagy csak korlátozott mértékben alkalmas területek ezek. Értékük sokkal inkább természetvédelmi, mintsem gazdasági.

A lisztes berkenye hazánkban védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Izsákné Simon Adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszerdo.blog.hu/api/trackback/id/tr616511476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása