Óriás bocskorosgomba
2021. február 14. írta: Erdőnjáró

Óriás bocskorosgomba

Bemutatkozik 2021 Év Gombája

Az Év Gombája címet ebben az esztendőben az óriás bocskorosgomba (Volvariella bombycina) nyerte el legyőzve a kései laskagombát (Pleurotus ostreatus) és a kocsonyás álgerebent (Pseudohydnum gelatinosum). 

A győztes faj nevéhez hűen viszonylag nagy méretűre megnőhet, akár 20-25 centiméter is lehet a kalap átmérője egyes példànyok esetében. Okker színű, barna pikkelyes burokból fejlődik ki (kicsit a gyűrt papírtasakra emlékeztet), ami később egy jól fejlett bocskorrá alakul a tönk aljánál. Eleinte tojás alakú a termőtest, majd az idő előrehaladtával bontakozik ki a harang alakú kalap, melyet a meggörbült tönk tart. Lemezei szabadon àllók, nem nőnek a tönkhöz, halvány fehéres-rózsaszínesek, majd ahogy érnek a spórák, egyre inkább hússzínűvé válnak. A kalap fehéres-halvány sárgás árnyalatú és gyapjúszerűen szőrökkel borított, hasonlóan a pásztorok subájához. Leginkább lombos fán találjuk meg, sokszor parkokban, néha odúból kandikálnak ki az egyes egyedek.

orias_bocskorosgomba.jpg

Fotó: Schallyné Veres Kinga

Volt már példa rá, hogy építési faanyagon nőtt, de nekem a bevált helyemen nyárfa törzsén szokott előbújni. Tavasztól őszig hoz termőtestet. Ehető, viszont védett gomba, csábítja az embert, hogy leszedje, de hagyjuk a helyén, gyönyörködjünk benne és védjük a környezetét, hogy az elkövetkezendő években ismét megcsodálhassuk. Ha más nem is tart vissza a begyűjtésétől, gondoljunk az 5000 Ft-os természetvédelmi bírságra, amit minden egyes leszedett egyed esetében meg kell(ene) fizetni.

Kicsit drága pörkölt lenne belőle...inkább tartsuk magunkat a “mindent a szemnek, semmit a kéznek” szabályhoz.

A gombászás, gombagyűjtés egy szuper és egészséges hobby, jót tesz az ember testének-lelkének egyaránt. Persze mindezt megfelelő alázattal és tisztelettel kell végezni ahhoz, hogy valóban élvezetes legyen ne csak nekünk, hanem másoknak is. Nem kell mindent mértéktelenül leszedni, még akkor sem, ha éppen rendelkezésre áll.

kosar.jpg

Fotó: Schallyné Veres Kinga

Amennyiben sikerül egy szép kosárra való étkezésre szánt gombát összegyűjtenünk, az első utunk egy hivatásos gombavizsgálóhoz vezessen (NÉBIH oldalán van egy szép hosszú lista), hiszen könnyen hányás-hasmenés vagy tartós gombaundor, ne adj isten, halálos mérgezés lehet a felelőtlenségünk ára.

Nem éri meg kísérletezni, inkább menjünk biztosra, majd bátran fogyasszuk el az általunk gyűjtött gombából készült étket!

 

Schallyné Veres Kinga

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszerdo.blog.hu/api/trackback/id/tr5016427226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása