Gamás 50
2018. szeptember 10. írta: Erdőnjáró

Gamás 50

Egy nemhivatalos világrekord

Fél évszázaddal ezelőtt, 1968. szeptember 9-én Ernst Joachim Schausberger osztrák papír- és indigógyáros vendégvadász kapitális trófeát zsákmányolt a Somogy megyei Gamás határában. A dr. Bay Béla irányításával működő vadásztársaságnak az elejtő már évek óta visszajáró vendége volt.

Elmondása szerint a bikát már három évvel korábban megpillantotta, s az elejtés évéig többször is a bika nyomában volt. Kísérőjével egész éjszakákat kint töltöttek a bika beváltóhelyeinek környékén, de egészen a legutolsó alkalomig, nem volt szerencséjük. A kiszemelt keveset mozgott, nyílt területen nem mutatta magát, csak a szintén nem gyenge agancsot viselő mellékbikáit lehetett látni. Az elejtés előtti este új tervet dolgoztak ki a bika terítékre hozatalára, mégpedig, hogy másnap egyenesen rámennek a bika beállóhelyére. Mikor az egyetlen tehénnel mozgó bika egy dagonya irányába húzódott, a vadász és kísérője igyekezett eléjük vágni. Közben a sűrűből az agancsok egymásnak feszülése hallatszott, melyet a bika öblös hangú bőgése előzött meg. A vetélytárs gyors elverése után a kapitális bika bőgve lépett ki a nyiladékra, ahol már jó ideje vadászlázban „égő” vadász csak egy óriási nyakat látott, melyből tudta „életbikájával” (Lebenshirsch) ajándékozza meg Fortuna kegye. A ráfüttyentésre egy pillanatra a bika megállt, majd eldördült a lövés. A bika szívlövéstől találva, néhány másodperc múlva a sűrűben összerogyott és kimúlt.

reindeer-1323000_1920.jpg

Bőgő gímszarvas bika (a kép csak illusztráció) 

Az elejtést követően október 24-én, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum tanácstermében megtartott CIC-kongresszuson egy ad hoc zsűri a trófeát 251,16 nemzetközi pontra értékelte. A páros 14-es, arányos, jégág nélküli trófea súlya 13,57 kg. Rózsakörmérete 31 cm, 21,9 cm-es és 23,3 cm-es alsó körmérettel rendelkezik. Igazi különlegessége a mindkét száron osztott középág. Mivel a bikát a Tuskósi-erdőben ejtették el, tuskósi bikának is nevezik.

j_schaussberger_gamas_1960_1.jpg

A Gamási trófea 

Világrekord várományosként két évig „állt” a képzeletbeli dobogó első helyén. A hivatalos nemzetközi bírálatra csak az elejtést követő harmadik évben, az 1971-es budapesti Vadászati Világkiállításon került sor, ekkor 249,37 IP pontra bírálták. Mivel ekkor egy ennél nagyobb pontszámot kapott trófea (M. Schuster, 1970, Lenti, 251,83 IP) is a bizottság elé került, a gamási trófeát ténylegesen sohasem nyilvánították világrekorddá, viszont ez sem von le abból, hogy ez a trófea a világ első szabad területen terítékre hozott trófeája, amelyet 250 pontnál többre értékeltek és ami Magyar Rekord volt 1968 és 1970 között.

Sánta Ákos

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszerdo.blog.hu/api/trackback/id/tr5614232423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása