Tegyél a műanyag szennyezés ellen!
2018. június 05. írta: Erdőnjáró

Tegyél a műanyag szennyezés ellen!

Környezetvédelmi Világnap - 2018. június 5.

Az 1972-ben született ENSZ határozat óta minden évben június 5-én tartjuk a Környezetvédelmi Világnapot. Az esemény kapcsán évente egy-egy kiemelt fontosságú kérdés kerül a figyelem középpontjába, illetve az aktuális téma határozza meg az év mottóját. Idén a Környezetvédelmi Világnap szlogenje a „Beat Plastic Pollution”, azaz „Tegyél a műanyag szennyezés ellen!”.

plastic-bottle-2781388_1920.jpg

A műanyag hulladék óriási mennyisége, jelenléte és felhalmozódása számos természet- és környezetvédelmi probléma forrása. Rengeteget hallhatunk az édesvizekben, óceánokban, tengerekben megtalálható nagy mennyiségű műanyag hulladékról, mely számos sérülékeny élőhelyet, vadonélő fajt veszélyeztet.

De nem szabad megfeledkezni arról, hogy a szárazföldön, erdőkben, mezőkön megjelenő műanyag hulladék az esztétikai kérdéseken túl, szintén nagy terhelést ró a környezetre. Számos esetben a hulladék illegális hulladéklerakás során kerül az erdőbe, de sokszor az emberi jó szándék nyomán marad ott. Ilyen lehet például, a téli madáretetés után a fákon, bokrokon felejtett cinkegolyó műanyag hálója, vagy a PET palackból készült madáretető is, melyet egy nagyobb szél könnyen a földre sodor és akkor már gyakorlatilag szemétté válik.

winter-1127208_1920.jpg

Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb műanyag hulladék kerüljön a környezetbe. A fent már említett madáretetéshez válasszunk környezetbarát alapanyagokat, például fából készült etetőket. Kirándulásainkra, természetjárásunkra vigyünk újratölthető kulacsot, az ételeink csomagolásához válasszunk papírszalvétát vagy, ha tehetjük, textilből készültet. A szemetet pedig, lehetőleg vigyük haza magunkkal, hiszen az erdőben elhelyezett hulladékgyűjtőből bizony könnyen kikerülhet az általunk gondosan bedobott hulladék. Elég ehhez egy szelesebb nap vagy pár kíváncsi, éhes vadon élő állat.

Számos vadfajra vonatkozóan készültek átfogó táplálkozási vizsgálatok és sok esetben került bizonyításra az a tény, hogy a vadállatok az elfogyasztani kívánt ételmaradékkal együtt sokszor azok csomagolóanyagát is megeszik.

osprey-2135971_1920.jpg

De nem csak a természetjáróknak kötelessége figyelni arra, hogy ne hagyjanak maguk után szemetet, hanem annak is, aki a természetben dolgozik, hiszen munkavégzés során is kerülhet a környezetbe hulladék. Elég például a téli vadetetés során a szénát összefogó bálazsinegre gondolni, vagy a vadászat során kilőtt műanyag sörétes patronokra. Ezeket is természetesen minden esetben össze kell gyűjteni.

cartridges-2258130_1920.jpg

Izsákné Simon Adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszerdo.blog.hu/api/trackback/id/tr4514023070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása