Hallgassunk szarvasbőgést!
2019. szeptember 04. írta: Erdőnjáró

Hallgassunk szarvasbőgést!

Szervezett túrák és tippek

„Nincs szebb erdő az ezüsttörzsű, szeptemberi bükkösnél és nincs szebb vad a benne orgonázó magyar szarvasbikánál!” (gr. Széchenyi Zsigmond)

Elérkezett a szeptember és vele együtt a várva-várt szarvasbőgés is. Az országban már sok helyen felharsant az erdő királyának, a gím bikának a hangja. Ez a hang sok vadász számára jelent hívószót, de mellettük egyre több természetjáró, a természet iránt érdeklődő ember szeretne részese lenni a magyar erdők eme őszi csodájának.

Ezt az igényt felismerve, évről évre több erdőgazdálkodó indít szervezett keretek közt szarvasbőgő túrákat, melyeken részt lehet venni akár gyalogosan, akár erdei vasúton, sőt van, ahol lovasfogaton is.

Érdemes élni a szervezett túrák nyújtotta lehetőséggel, mivel, ha ilyenen veszünk részt, biztosan nem zavarjuk meg az ebben az időben a vadászterületeken javában zajló vadászatokat, illetve az ennek okán elrendelt erőlátogatási tilalmat. Továbbá jobb esélyünk van arra, hogy a területet jól ismerő szakvezető segítségével, tényleg tanúi lehessünk az őszi erdőn orgonáló szarvasbikák nászának.

deer-2776933_960_720.jpg

Mint minden vadlesnél, itt is vannak olyan jótanácsok, melyeket a siker érdekében érdemes szem előtt tartani. Természetesen terepi programról lévén szó, fontos az időjárásnak megfelelő öltözet. Válasszunk zárt lábbelit és ruházatot a kullancsok és szúnyogok ellen. Kerüljük a zizegős, susogós anyagú, élénk színű öltözéket, valamint lehetőség szerint minimális mennyiségű kozmetikumot használjunk, ha ragaszkodunk hozzá, de erős illatú parfüm, dezodor stb. nem ajánlott. Mobil és egyéb elektronikus készülékeinket természetesen némítsuk le vagy kapcsoljuk ki.

Ha családdal együtt veszünk részt egy-egy ilyen túrán, lehetőség szerint nagyobb, már türelmes, csendben maradni tudó gyerekekkel induljunk útnak, hiszen a késői időpont miatt a fáradt, nyűgösködő kicsik könnyen megzavarhatják a megfigyelni kívánt állatokat, ezzel elrontva a többiek szórakozását. Természetesen a kisebb korosztálynak sem kell nélkülöznie a szarvasbőgés nyújtotta élményt, több hazai vadasparkban is találkozhatunk gímszarvassal, ahol szintén lehetőség nyílik meghallgatni őszi koncertjüket.

Az alábbi szervezeteken keresztül van lehetőség szervezett szarvasbőgő túrákon való részvételre:

(A lista nem teljes körű, a kiírásra kerülő programok fényében folyamatosan frissül.)

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Szeptember 16-22. Agostyán

Szeptember 20-22. Szokolya – Királyrét

Aggteleki Nemzeti Park

Szeptember 21. és 28., Jósvafő, Aggteleki karszt

Északerdő Zrt.

Szeptember 20-21. Pálháza

Gemenc Zrt.

Augusztus 30-tól szeptember 14-ig péntek és szombati napokon

Egyéb gemenci szarvasbőgő túrák: 

Szarvasbőgés vízitúra Szeptember 13-15.

Gyalogos túra, Szeptember 13-15.

Biciklis túra, Szeptember 7-8.

Fertő-Hanság Nemzeti Park

Szeptember 14, 21, 28. Hegykő

Szeptember 20. Lébény

Kaszó Zrt.

Szeptember 5-7., 12-14., 19-21. Kaszó

Őrségi Nemzeti Park

Szeptember 7. Nagyrákos

Kiskunsági Nemzeti Park

Szeptember 7. Császártöltés, Csala Csárda

Egererdő Zrt.

Szeptember 14. és 21.

Budakeszi Arborétum

Szeptember 14-15., 18-22., 25-29.

Kemencei Erdei Múzeumvasút

Szeptember 14. és 21.

Mecsekerdő Zrt.

Szeptember 14 és 20. Sasrét

Nagybörzsönyi Erdei Vasút

Szeptember 21. és 28. Nagybörzsöny

Pilisi Parkerdő

Szeptember 10. és október 5. közt több helyszínen is

Körös-Maros Nemzeti Park

Szeptember 20. Kis-Sárrét

Izsákné Simon Adrienn

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszerdo.blog.hu/api/trackback/id/tr1515039208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása