Hóvirág és hullott agancs
2019. február 21. írta: Erdőnjáró

Hóvirág és hullott agancs

Mi a közös bennük? Nagyjából egy időben jelennek meg az erdő avarszintjén, és mindkettőt tilos gyűjteni – legalábbis engedély nélkül.

A kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) 2005 óta védett növény hazánkban, mivel állományait Európa-szerte veszélyezteti a kereskedelmi célú gyűjtés, amely révén nemcsak a faj egyedei, hanem az élőhelyei is sérülnek. A hóvirág kereskedelemben kapható, hazánkban nem őshonos rokonaival és kerti változataival parkokban és kertekben is találkozhatunk. Természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

hovirag.jpg

Hóvirág (Fotó: Wikimedia Commons)

A hullott agancsot egészen más okokból tilos engedély nélkül gyűjteni. A hullott agancs ugyanis a vadászatra jogosult tulajdona, melynek értéke, a vadgazdálkodásról szóló törvény végrehajtási rendeletének (79/2004. [V.4.] FM rendelet) értelmében 5 000 Ft kilogrammonként. A hullott agancs összegyűjtése lopásnak minősül. Az illegális agancsgyűjtés miatt nemcsak anyagi kár érhet egy-egy vadászatra jogosultat, ugyanis vadgazdálkodási szempontból fontos adatokat is elveszíthet, hiszen az agancs számos információt közvetít mind az adott egyedről, mind az állomány összességéről.

Nem csak anyagi veszteség és adatvesztés érheti a vadgazdálkodót, mivel az engedély nélküli gyűjtés miatt ebben az időszakban jelentős zavarásnak is ki van téve a vadállomány: az illegális agancsozók gyakran végig hajtják a szarvascsapatokat az erdőn, hogy az ágak leverjék a kívánt fejdíszt. Tudniillik, az idő előtti levetés az agancstő sérülését és egyéb sérüléseket okozhat és mivel ez a Büntető Törvénykönyv alapján állatkínzásnak minősülhet, az elkövető szabadságvesztéssel sújtható. A szabadságvesztés mellett vadvédelmi bírság is kiróható az illegális gyűjtőkre, mert tevékenységük során a vadat tiltott módon zavarják, ami, közút közelében fokozott balesetveszélyt eredményezhet.

agancs.jpg

Hullott agancs (Fotó: Pixabay)

Adódhat azonban lehetőség a gyűjtésre, ha a gyűjtő a vadászatra jogosulttól írásbeli engedélyt kap a gyűjtésre. Erről az erdőgazdaságoknál, vadásztársaságoknál lehet érdeklődni. Továbbá, a hullott agancs gyűjtésére vonatkozó tájékoztatást sok esetben a vadászatra jogosult hirdetményben is kifüggeszti.

Izsákné Simon Adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszerdo.blog.hu/api/trackback/id/tr3814641696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása