Jonas Brothers, a preparálás nagyágyúi
2019. január 23. írta: Erdőnjáró

Jonas Brothers, a preparálás nagyágyúi

50 éve hunyt el Jónás Kálmán (Budapest, 1879. február 18. – Denver, 1969. január 23.)

Coloman Jonas, azaz Jónás Kálmán és testvéreinek története igazi magyar sikertörténet. Az öt testvér közül a legfényesebb karriert Jónás Kálmán (1879–1969), preparátor érte el, aki 1879-ben egy postás legidősebb fiaként született Budapesten. Életének korai éveiről viszonylag keveset tudunk, tehetsége azonban korán megmutatkozott, mivel már 17 éves korában kitömősegédként is díjazták munkáját. Rosonowsky Frigyes preparátornál töltött gyakornoki évei alatt ugyanis részt vett az 1896-ban, a millenniumi ünnepségsorozat részeként megrendezett Ezredéves Országos Kiállítás kivitelezésében, ahol jó munkájáért megkapta a Közreműködők Érmét, derül ki az Erdészeti Lapok korabeli beszámolójából (lásd bővebben Erdészeti Lapok, 1896/12., 35. évf., 1072–1087).

Magyarországot 1905-ben hagyta el, azonban sosem szakadt el teljesen szülőhazájától, 1925-ben, a Magyar Távirati Iroda jelentéséből kiderül, hogy a kormányzó, Jónás Kálmán denveri lakost, az USA polgárát, tiszteletbeli magyar királyi alkonzullá nevezte ki Denverbe.

1905 után először a németországi Schwerinben fejlesztette tovább dermoplasztikai ismereteit, később, 1908-ban, pedig már létrehozta saját vállalkozását az Amerikai Egyesült Államokban, Denverben, fivérével, Jánossal (John Jonas) Jonas Brothers Taxidermy néven, mely az évek alatt a világ egyik legjelentősebb preparátor cégévé fejlődött. A nyitást követően három további testvérük, Leslie Jonas (Jónás László), Louis-Paul Jonas (Jónás Lajos Pál) és Guy Jonas (Jónás Vid) is csatlakozott a családi vállalkozáshoz.

jonas_brothers_1.jpg

A Jónás fivérek (kép: taxidermy.net)

Coloman Jonas új irányzatot képviselt a szakmán belül, mivel kortársaival ellentétben nem csak ügyfelei, hanem kollégái, sőt riválisai számára is dolgozott. Műhelyét nem az akkoriban jellemző titokzatosság lengte körül, hanem szívesen mutatta meg a szakmai fogásokat az arra érdeklődőknek. De nemcsak a nyíltságáért számított úttörőnek a maga területén a Jonas Brothers Taxidermy Studio, hanem azért is, mert ők voltak az elsők, akik preparáláshoz szükséges kellékeket, anyagokat, sőt állatszobrokat is árultak más preparátorok számára.

studio-1939_1.jpg

Jonas Brothers Taxidermy Studo, Denver (kép: taxidermy.net)

Általuk egy új üzletág is született, ami nem volt más, mint a preparátorkellék-gyártás forgalmazás. Később, a Jonas Brothers ezt, az általa létrehozott a területet is tovább fejlesztette. Kezdetben például állatszobraik agyagból készültek, majd ők váltak az elsőkké, akik poliuretán habból készült műtesteket kezdtek készíteni és árusítani, ami forradalmian új megoldás volt ebben a szakmában.

A rendelhető kellékek, anyagok, eszközök választéka óriási

Az általuk forgalmazott állatszobrok művészi színvonalára és élethűségére Louis-Paul Jonas neve volt a garancia, aki tehetséges szobrászként és preparátorként megalkotta azokat. Testvére Coloman Jonas mellett, Louis-Paul Jonas neve is már-már legendás Amerikában. Állat- és dinoszaurusz szobrai ma is sok amerikai múzeum féltett kincsei (pl.: Amerikai Természettudományi Múzeum, Huston-i Természettudományi Múzeum), illetve az Egyesült Államok számos városában (Glen Rose [Texas], Jensen [Utah], stb.) megtalálhatóak köztéri alkotásai.

A fivérek vállalkozásuk kiterjesztésén is folyamatosan munkálkodtak. Amíg Coloman Jonas Denverben maradt, addig testvérei John, Leslie és Louis-Paul műhelyt nyitottak Mount Vernonban (New York), Guy pedig Seattle-ben indította el a Jonas Brothers helyi stúdióját.

Coloman Jonas halála után a céget fiai vitték tovább, azonban a ’90-es évek elejétől már nem családi vállalkozásként működött az időközben nevet változtatott cég: Jonas Brothers Taxidermy Supplies néven dolgoztak tovább. Bár 1991-ben megvette a céget a Rockmont Industries, az új tulajdonosok megtartották a már márkává vált Jonas nevet. 2013 óta pedig a vállalkozás a McKenzie Taxidermy Supply, egy másik, a preparáláshoz szükséges kellékeket és kiegészítőket gyártó céghez tartozik.

Izsákné Simon Adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszerdo.blog.hu/api/trackback/id/tr1514579886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása