Téli madárvédelem
2018. november 27. írta: Erdőnjáró

Téli madárvédelem

A madárvédelem Magyarországon hosszú múltra nyúlik vissza, és széles társadalmi kört tudhat magáénak a kezdetektől fogva mind a mai napig. Már Herman Ottó 1901-ben írt „Madarak hasznáról és káráról” című könyvében is megjelenik a madárvédelem és a madáretetés egy-egy külön fejezet erejéig. Herman Ottó gyakorlati tanácsokat is ad a madáretetés megvalósítására.

„Egy kis ocsú - rostaalja - mindég akad, hát azt is ki kell szórni, megpótolva egypár marék törekkel a szénapadlásról, a melyben sok a fűmag, szegény sármánynak, pipiskének jó eledele. A jó gazdasszony könyörületes szive juttathat egy kis kölest, néhanapján egy kis kendermagot is. A ki pedig gyönyörködni akar kis madarak vendégségében, örömében, az a kert alkalmas helyén vastagabb végével leszúrja, leássa a fennálló, vékonyabb végén hegyesre faragott póznát és reányársal magjával fölfelé egynehány napraforgót - tányériczát. Hogy terem aztán ott a természetnek minden magot is evő madara! Hogy kopácsolja ki és hántogatja a kövér magot! A mikor pedig a tányéricza üres, akkor a jó gazda leönti olvasztott faggyúval és behinti, jól benyomkodja kendermaggal. A pózna csúcsán csóva- vagy szalmaernyő legyen, hogy gonosz időben védje a kis madarak asztalát. Az alsó részen tövis legyen, hogy a macska se tehessen kárt. Ha elfogyott a napraforgó, közepén átfúrt deszkát tegyetek helyébe és arra szórjátok a madaraknak szánt eledelt. Van az etetésnek ezer alkalma és ezer módja, le sem kell írni, mert úgy is kitalálja a jó magyar ember szive és irgalma. Úgy is legyen!”

kleiber-3130147_960_720.jpg

Csuszka (Kép forrása: Pixabay)

Ha a magyarországi gyakorlati madárvédelemről beszélünk, nem feledkezhetünk meg Csörgey Tituszról, aki Herman Ottó tanítványaként kezdte ornitológiai pályafutását. Csörgey nemcsak tehetséges festőművész volt, aki számos madarakkal kapcsolatos témájú festményt és szakkönyv-illusztrációt készített, hanem az 1903-as seebach-i tanulmányútja hatására a madárvédelem kiépítésén és propagálásán is kitartóan dolgozott. Az „Útmutató a mesterséges fészekoduk alkalmazásához" (1906, 1907, 1910), majd a „Madárvédelem a kertben" сímű könyveivel – utóbbi 1913–1948 között tíz kiadást ért meg – lefektette a magyar madárvédelem alapjait. E művek az elmúlt több mint 100 év távlatából visszanézve sem vesztettek aktualitásukból.

De lássuk, mik is a gyakorlati madárvédelem alapjai, illetve a téli időszakra vonatkozó feladatai. A fészkelő és búvóhelyek, valamint kerti itatók létesítése mellett a harmadik legfontosabb gyakorlati madárvédelmi tevékenységünk a téli etetés.

robin-1200467_1920.jpg

Vörösbegy etetőn (Kép forrása: Pixabay)

A tél nagy pusztítást vihet végbe a nálunk áttelelő madarak között, ha azok a nagy hidegek, ónos eső vagy hófúvások idején nem jutnak megfelelő táplálékhoz. A téli etetés célja, hogy madarainkat a nehéz időszakon átsegítsük, és őket a következő költési szezonra minél nagyobb számban megóvjuk. Ezért a hideg idő beálltával kis mennyiségben, de állandóan etessünk, hogy madarainkat odaszoktassuk az etetőre, és azt napi táplálékkereső útvonalukba beiktassák. Így az igazán zord téli időjárás beköszöntével az etetőanyag adagjának megnövelésével biztos táplálékbázist teremtsünk védenceinknek. Lakóhelyünket nagy számban látogató cinegék részére számos etetőtípus van forgalomban, melyek között válogathatunk. Az etetőnek három fő kritériumnak kell megfelelnie:

  1. A benne lévő eleség az etetni kívánt faj számára legyen könnyen hozzá férhető.
  2. A benne tárolt eleséget óvja az időjárás viszontagságaitól (szél, eső, hó).
  3. Rendelkezzen megfelelő tárolókapacitással (ne kelljen naponta feltölteni).

birds-664232_1920.jpg

Zöldikék és tengelic etetőn (Kép forrása: Pixabay)

A kiválasztott madáretetőt ideális esetben olyan helyre helyezzük ki, ahol az azt látogató madarak nincsenek állandó zavarásnak kitéve, illetve védelmet találnak a rájuk leselkedő ragadozóktól is. Ezért célszerű azokat a park vagy kert nyugodt zugában, lehetőleg fedezéket nyújtó bokrok közelében elhelyezni. A téli etetésnél magevő énekesmadarainkról és rigóféléinkről se feledkezzünk meg, nekik a talajon alakítsunk ki etetőhelyet. A talajetetők elhelyezésekor fontos szempont, hogy bokrok alatt, szélvédett helyen alakítsunk ki megfelelő hómentes körülményeket, úgy, hogy az ott táplálkozó madár ráláthasson a környezetére, így védve legyen az esetleges macskatámadásoktól.

bird-2131139_960_720.jpg

Fekete rigó (Kép forrása: Pixabay)

A téli madáretetés legfőbb szabálya, hogyha elkezdtük, akkor folyamatosan etessünk és tavaszig ne hagyjuk abba! A legnagyobb kárt azzal okozhatjuk, ha az odaszokott madár a legnagyobb ínségben nem talál ott táplálékot és már nincs energiája máshol keresgélni, ezért menthetetlenül elpusztul.

Mivel etessünk? A cinegék és a csuszka bár rovarevő madarak, télen szívesen táplálkoznak hőfejlesztő olajos magvakkal (napraforgó, tökmag). Hulladék nyershúst, faggyúdarabkákat, férges dióbelet, tepertő és sajt morzsalékot adhatunk nekik magas fehérje és energiatartalmuk miatt. A boltokban kapható külön e célra gyártott faggyúgolyók is jó etetőanyagnak számítanak, de vegyük ki őket a műanyag hálóból, amiben árulják őket, és tálcára téve vagy ágvégre szúrva kínáljuk őket.

animal-3053155_1920.jpg

Szajkó (Kép forrása: Pixabay)

Magevőink a talajszinten kaphatnak aprómag keveréket, valamint só- és fűszermentes konyhai ételhulladékot (főtt tészta, főtt rizs és zöldségek, apróra vágott húsdarabkák, hullott alma) helyezzünk el rigóink számára.

Madaraink sokszorosan meghálálják a róluk való gondoskodást. Színes elevenségükkel és énekükkel gyönyörködtetnek minket, és nem utolsó sorban a biológiai védekezés aktív gyakorlásával megtisztítják kertünket az áttelelő rovarkártevőktől. Ha van rá lehetőségünk, a téli etetést kiegészíthetjük az etető közelében létesített madáritató üzemeltetésével, hiszen a víz legalább olyan fontos, mint a szilárd élelem. A kertünkben létesített itató egész évben odavonzza a környék madárvilágát. A kertbe kihelyezett mesterséges fészekodúk is nagy vonzerőt jelentenek, mert ezeket odúlakó énekeseink télen is használják éjjeli szállás gyanánt. A tudatos kerttulajdonos megfelelő táplálékot és fészkelőhelyet biztosító bokrok ültetésével tovább fokozhatja a hasznos madárfajok megtelepedését környezetében.

Rácz Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszerdo.blog.hu/api/trackback/id/tr7814396224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása