Vaddisznó trófeái és azok szakszerű elkészítése otthoni körülmények között
2018. november 12. írta: Erdőnjáró

Vaddisznó trófeái és azok szakszerű elkészítése otthoni körülmények között

A vaddisznó leggyakoribb hazai nagyvadunk, s mint ilyen a legelérhetőbb a vadászati lehetőségek terén. Már csak amiatt is, hogy vadászati idénye (a malacos koca kivételével) egész évre kitolódik. De különösen a téli hónapokban kedvelt a vaddisznó társas illetve egyéni vadászata.  Trófeái közül legismertebb az agyar, de kedvelt még kalapdíszként a gerinc mentén nőtt sörte is bokrétába kötve. Szépen dekorálja a lakást a téli szőrben lőtt disznó (főleg az idős koca vagy kan) szakszerűen kikészített bőre szőnyegként vagy falra feszítve. Kevésbé ismert vadász körökben a vaddisznó farkának trófeaként való kezelése.

boar-226791_1280.jpg

Ennek elkészítése a következő módon történik: Tövében vágjuk le a farkat és az alsó felén hosszanti metszést ejtve nyúzzuk ki belőle a csontot. A lenyúzott bőr belső felületéről egy kaparónak használt szerszám segítségével távolítsuk el a rajta maradt faggyút és hús maradványokat. Az ekként előkészített bőrt öblítsük le hideg folyóvízzel, így lemosva az esetlegesen szőrre került vért és egyéb szennyeződéseket. Majd a felesleges vizet valamilyen nedvszívó anyaggal felitatva helyezzük a bőrt denaturált szeszbe. Annyi szeszt öntsünk az edénybe, hogy a bőr kényelmesen úszhasson. A denaturált szeszben a bőr legalább három-négy napot álljon.

Ez idő alatt a nyúzott húsos farok segítségével (méreteket veszünk róla, vagy csak papírlapra helyezve egyszerűen körbe rajzoljuk) drótra tekert vattából vagy kócból (melyet cérnával körbe bandázsolva rögzítünk a dróthoz) az eredetivel megegyező méretű és formájú műtestet készítünk. Az alkoholból kivett bőrt kézmeleg mosogatószeres vízben kb. tíz percig áztatjuk, majd tiszta vízben kiöblítjük. A bőr belső felét faipari ragasztóval vékonyan megkenjük, behelyezzük a műtestet és apró öltésekkel varrva összeöltjük a vágás széleit. Kívülről, hogy ha kell, még igazítunk rajta és trófea alátétre szerelve rögzítjük (esetleg az agyarakkal együtt is szerelhetjük).

Vaddisznó agyarak trófeának való elkészítése:

j_botin_budakeszi_2004_blog_1.jpg

Világrekord vadkan agyar (162,85 IP. Elejtő: Javier Botin, Budakeszi, 2003) Fotó: Papp Tibor

Ha csak az agyarakat akarjuk megőrizni trófeaként, akkor főzésnél nincs szükségünk a teljes koponyára. Egy erős fűrésszel merőlegesen az állkapocs hossztengelyére elfűrészeljük a csontot az agyarak állkapocsba ágyazott gyökere mögött. A művelet elvégzésekor ügyeljünk arra, hogy kellő helyen haladjon a fűrész, nehogy az állkapocsban elhelyezkedő agyarat vágjuk ketté! Ezt úgy tudjuk elkerülni, hogy a szájban látható nagyagyar hosszának kb. háromszorosát vesszük és biztos, ami biztos még egy ujjnyit ráhagyva kezdjük el az állkapcsot elfűrészelni. Az így levágott részt vízzel együtt melegítve lassú tűzön főzzük (kb.85 oC-on). Két-három órás főzés után vegyük ki és hagyjuk hűlni, majd rongyot tekerve az agyar köré próbáljuk kihúzni az agyarat a fogmederből. Ne erőltessük ha nem jön ki, semmi esetre se használjunk semmilyen fém szerszámot mert sérül az agyar. Ebben az esetben főzzük tovább, amíg ki nem lazul. A fiatal kan agyarának állkapocsban lévő része vastagabb mint a kiálló rész, ezért azt ezzel a módszerrel nem tudjuk eltávolítani. Ebben az esetben az agyar mentén óvatosan kivéssük a csontot, vigyázva, hogy közben az agyar meg ne sérüljön. A kiemelt agyar üregéből eltávolítjuk a lágy részeket és utána visszahelyezzük a még meleg főző lébe és abban állva hagyjuk a főző levet kihűlni. Ez azért fontos mert így az agyar mikropórusaiba zsír diffundál át a főző léből mely az agyar állékonyságát erősíti. Az agyar így sokkal kevésbé lesz repedésre hajlamos. Miután kikerült a főző léből törüljük szárazra és a belső üregét benzines vattával töröljük ki, így zsírtalanítjuk. Majd az üreget töltsük ki epokittel és hűvös, szellős helyen hagyjuk száradni. Az epokitt száradás után megszilárdul és hozzákötve az agyar falához belülről erősíti azt. Végezetül az agyar felületét vonjuk be valamilyen záró réteggel (selyem vagy matt akril lakk) mely védi az agyart környezete páratartalom ingadozásától. Az így elkészített agyart szereljük táblára és olyan helyet válasszunk neki ahol sugárzó hőnek nincs közvetlenül kitéve. Így hosszú évtizedekig díszítheti trófeagyűjteményünket.

boar-3077205_1280.jpg

Rácz Róbert preparátor

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszerdo.blog.hu/api/trackback/id/tr6914367365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása