Haltrófeák házilag
2018. június 12. írta: Erdőnjáró

Haltrófeák házilag

Horgász berkekben több módszer is ismert a kifogott zsákmány fejének trófeaként való elkészítésére. Az eredmény legtöbb esetben hagy némi kívánni valót maga után. Igazán szép trófea elkészítéséhez kell egy kis profizmus, de átlagos kézügyesség birtokában is sikerülhet bárkinek.

channel-catfish-86584_1920.jpg

Az első lépés a fej helyes elválasztása a törzstől. A mellúszók mögött 3 – 4cm-re egyenes vonalban a törzs hossztengelyére közel merőlegesen (csaljunk egy – két centit a háti rész javára) vágjuk le. Így a kész preparátum nem merőlegesen áll majd ki a fal síkjából hanem enyhén lefelé néz, mely sokkal dekoratívabb. Az így levágott fejből egy orvosi csipesz segítségével távolítsuk el a szemeket, majd hátulról a metszési sík irányából éles pengét és csipeszt használva a fej belsejéből és a bőr alól az összes lágy részt (izom és zsírszövetet) eltávolítjuk.

Az így előkészített fejet legalább egy hétre denaturált szeszbe helyezzük. Az alkoholból kivéve folyó víz alatt leöblítjük majd egy száraz nedvszívó anyaggal felitatjuk a felesleges nedvességet. Ezt követően az eltávolított lágyrészeket fűrészporos gipsz masszával visszapótoljuk. Ügyeljünk arra, hogy annyi anyagot töltsünk vissza amennyit kivettünk. Az alul tömött és túl tömött fej egyaránt elkerülendő.

A még lágy gipszmasszába a fej hátsó síkjával egy vonalban süllyesszünk be egy falapot, amibe később, táblára szerelésnél a csavarokat tudjuk rögzíteni. Ezután a fejet vágási síkkal lefelé egy vízszintes sima felületre helyezzük és kipeckeljük a száját, ha nyitott szájú trófeát szeretnénk.

Kívülről még ha kell igazítunk rajta, hogy megkapja a végleges formáját. A mellúszókat beállítjuk a kívánt helyzetbe és egy darab kartonpapír és néhány gombostű segítségével fixáljuk őket, hogy száradás közben ne deformálódjanak.

Az így előkészített fejet száraz, szellős helyen kiszáradásig pihentetjük, majd leszedve a talapzatról az esetleges szennyeződésektől (gipsz maradványok) megtisztítjuk. Ha szemet is szeretnénk trófeánknak azt igény szerint megrendelhetjük külföldről, vagy beszerezhetjük itthon is a hazai erre szakosodott vállalkozástól (üvegtechnika címen kereshetjük).

Az elkészült preparátumba behelyezzük a szemeket, ezután az ügyesebb kezűek próbálkozhatnak némi festéssel finoman visszaadni a hal eredeti színét. Ha nem merik, akkor elég, egy fényes lakkréteggel lezárni a felületet. A lakk védi is a preparátumot és visszaadja a színét. Ha ezzel megvagyunk már csak a táblára szerelés van hátra, hogy falra kerülhessen az elkészült trófea.

img_20180611_092413.jpg

Fotó: Rácz Róbert

Az első haltrófeánk általában nem szokott jól sikerülni. Így azt ajánlom érdemes egy számunkra kevésbé értékes jószággal kísérletezni, azon kitanulva a megfelelő fogásokat. Némi ügyességgel és tapasztalattal a tökéletes végeredményhez közelíthetünk.

Sok sikert és türelmet kívánok! Ja és horgásziasan szólva: Görbüljön!!!

 Rácz Róbert preparátor

angler-407634_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszerdo.blog.hu/api/trackback/id/tr7514043628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása