El a kezekkel!
2018. április 25. írta: Erdőnjáró

El a kezekkel!

Április végére, május elejére számtalan fás- és lágyszárú növény borul virágba, a jó idő beköszöntével megélénkülnek a rovarok, számos állatfaj utódai ebben az időszakban jönnek világra. Ilyenkor a pihenésre, kikapcsolódásra vágyók körében nagy népszerűségnek örved a természetjárás, ahol szerencsés esetben számos vadfajt figyelhetnek meg. Ám ahhoz, hogy ezek a találkozások egyik fél számára se legyenek kellemetlenek vagy károsak, nem árt betartani néhány alapszabályt.

Mivel sok állatfaj ebben az időben hozza világra utódait, így nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nem szabad a természetben talált őzgidához, szarvasborjúhoz, nyúlfiakhoz, egyéb kölykökhöz hozzányúlni, hiszen ezek az állatok nem árvák, hanem az anyjuk a táplálkozása idejére hagyta csak elrejtve őket. Hozzájuk nyúlva, őket megsimogatva akaratlanul is rajta hagyjuk szagunkat, melyet az anyaállat megérezve előfordulhat, hogy nem gondozza tovább őket.

fawn-1086054_1280.jpg

Ugyanez igaz a földön fészkelő madarak (fácán, fogoly) fészkeire is. De nem csak földön fészkelő madarak tojásaival, fiókáival találkozhatunk ebben az időszakban, hanem lassan a fiatal, még nem teljesen röpképes rigófiókákkal is. Ha már tollasak, jól és gyorsan mozognak, valamint nincsenek járművek vagy ragadozók által közvetlen veszélyben, úgy ezeket a fiókákat sem szükséges megmenteni, hiszen az, hogy még azelőtt elhagyják a fészket, mielőtt teljesen megtanulnának repülni, természetes viselkedésük. Ha viszont szemmel láthatóan csupaszak, segítségre szorulnak és a közelben megtaláljuk a fészket, a fiókákat vissza lehet tenni, a szülők nem fogják az idegen szag miatt abbahagyni gondozásukat.

thrush-2441682_1920.jpg

Nem elég csak magunkra ügyelni, hogy ne okozzunk felesleges zavarást, ha a természetben járunk, hanem az ember legjobb barátjára, a kutyára is figyelnünk kell. Sokan szeretik, ha hűséges társuk elkíséri őket erdőn-mezőn. Ezeket a kirándulásokat a kutyák is nagyon élvezik, de gondoljuk arra, hogy az adott élőhelyen élő állatok számára ez veszély forrása is lehet. Lehetőleg tartsuk pórázon őket, hiszen a legszelídebbnek tartott kutyák is megkergethetik a vadat, a kisebb testű állatokat akár meg is foghatják, megsebezhetik. Elhúzódó üldözés hatására az üldözött vad elpusztulhat, a vemhes állatok elvetélhetnek. Az utódait védő anyaállattal szembekerülve azonban előfordulhat, hogy a kutya sérül meg.

Izsákné Simon Adrienn

outdoors-3268637_1920.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszerdo.blog.hu/api/trackback/id/tr8713869120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása