Erdő és víz kapcsolata
2019. április 19. írta: Erdőnjáró

Erdő és víz kapcsolata

Ha vizes élőhelyekről hallunk, legtöbbünknek egy tó, folyó, nádas vagy mocsár képe jut eszébe. De mi a helyzet az erdőben található állandó, vagy időszakos vízfolyásokkal, vízfelületekkel? Mi a szerepük, jelentőségük az erdő életében?

Az erdei ökoszisztémában nélkülözhetetlen mind a felszíni, mind a felszín alatti víz jelenléte, sőt bizonyos csapadék mennyiség alatt (ez hazánkban nagyjából évi 600 mm) nem is jön létre zárt erdő. Ennek az az oka, hogy az erdők a legnagyobb vízigényű természetes társulás típusok a Földön, mivel ezeken a területeken a legmagasabb primer produktivitás. Primer vagy elsődleges produkció alatt a zöld növények által termelt biomasszát értjük. Ennek a produktivitásnak a mértékét pedig meghatározzák a környezeti tényezők, többek közt a csapadék mennyisége és a hőmérséklet. Ez a két tényező különösen fontossá válik a napjainkban zajló klímaváltozás hatásai miatt.

stream-509949_1280.jpg

Magyarországon négy erdészeti klímaövet különböztetünk meg (bükkös, gyertyános tölgyes, cseres kocsánytalan tölgyes, erdős sztyepp), mindegyik jól elkülöníthető a rá jellemző éves csapadékmennyiség és hőmérsékleti adatok alapján, azonban a fenti jellemzők közti eltérés meglehetősen kicsi, így kisebb éghajlati változás is érzékenyen érintheti a magyar erdőket.

De nem csak az klimatikus változások hatnak az erdőkre, hanem számos esetben egy-egy erdős terület jelenléte kimondottan a vízhez köthető. Ilyen higrofil társulások többek közt, a vízpartokon, lápokon található égeresek, vagy a folyók ártereihez kapcsolódó bokorfüzesek és egyéb ligeterdők.

floodplain-forest-860653_1920.jpg

Bár az erdő léte szorosan kapcsolódik a víz jelenlétéhez, maga az erdő is jelentős szerepet játszik egy-egy terület vízháztartásának alakulásában azzal, hogy sajátos mikroklímát alakít ki. Elég csak a fák által végzett párologtatásra, a szél hatásának (defláció, szárító hatás) mérséklésére, vagy a fák által felfogott csapadék (intercepció) mennyiségére gondolni, rögtön beláthatjuk, hogy az erdő és a víz milyen sokrétű kölcsönhatást gyakorol egymásra.

Az állatvilág szempontjából a fentieken túl az erdőkben megtalálható állandó és időszakos vízfelületek, vízfolyások bírnak még kiemelkedő jelentőséggel. A tavak fontos szerepet játszanak az erdők életében. A kétéltűek (például erdei béka, barna varangy, alpesi gőte) mellett rengeteg rovarfajnak adnak otthont, és éltető ivóvizet, dagonyázó helyet biztosítanak a nagyvad fajoknak.

img_20190324_105444.jpg

Barna varangyok

A gyors folyású vizek általában nem alkalmasak sem peterakásra, sem táplálkozó területnek. Kivétel a foltos szalamandra, ami elsősorban hűvös patakvölgyekben hozza világra utódait, lárvái forrásokban, kiszélesedő, apró öblökben nevelkednek. Zárt, hegyvidéki erdeink gyors folyású, tisztavizű patakjai mentén találkozhatunk a hazánkban fokozottan védett vízi rigóval, mely nagyon érzékeny a víz minőségére, hiszen a táplálékául szolgáló apró rákok a szennyezett vizekből hiányoznak. Fontos tehát, hogy mikor a vizes élőhelyek védelméről beszélünk, gondoljuk és tegyünk is erdőkben található tavak, patakok megóvásáért is, hiszen rendkívül változatos élővilág sorsa függ meglétüktől és minőségüktől.

Izsákné Simon Adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszerdo.blog.hu/api/trackback/id/tr6014773212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cpt. Flint 2019.04.19. 17:22:28

A (nyári hónapokban mért) hőmérséklettől természetesen nem függetlenül, de tudomásom szerint az erdőssztyepp és a cseres klíma "határán" levő éves csapadékösszeg 530 mm Mo-on, azaz a zárt erdők kialakulásához ez a minimum. A fenti cikkben szereplő évi 600 mm már inkább a gyertyános-tölgyes klímára jellemző.

Izsákné Simon Adrienn 2019.04.20. 15:38:58

Kedves Cpt. Flint! Köszönöm az észrevételt. A posztban a zárt erdő kialakulásához szükséges csapadékmennyiség kerül említésre. Ehhez Dr. Mátyás Csaba, az Erdészeti Lapokban megjelent (150. évf. 4. sz.) Az alkalmazkodó erdőművelés támogatása című cikkében közölt cseres kocsánytalan tölgyes klímaövre vonatkoztatott adatait vettem alapul. Üdvözlettel, Izsákné Simon Adrienn
süti beállítások módosítása