Tanuld meg szeretni az erdőt!
2019. március 21. írta: Erdőnjáró

Tanuld meg szeretni az erdőt!

Erdők Nemzetközi Napja - március 21.

2013 óta minden évben március 21-én, a csillagászati tavasz kezdetén, azaz a tavaszi napéjegyenlőség napján ünnepeljük az Erdők Nemzetközi Napját. A jeles nap célja, hogy világszerte felhívja a figyelmet az erdők és fák jelentőségére, társadalmi, gazdasági és ökológiai szerepükre.

webbanner.png

Erdők Nemzetközi Napja - Erdők és Oktatás (Forrás: fao.org)

Minden évben van egy tematikája ennek a jeles napnak, az elmúlt években szerepelt már ezek közt az erdők és a klímaváltozás, a víz, az energia és a fenntartható városok kapcsolata.

Idén, 2019-ben az Erdő és az Oktatás áll a figyelem középpontjában. Az idei év mottója a "Learn to love forests!" azaz Tanuld meg szeretni az erdőt! Ennek apropóján az előző évekhez hasonlóan a FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations vagyis az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete) készítette egy rövid ismeretterjesztő animációs filmet.

Az erdő megismerésére, ezáltal pedig megszeretésére különösen jó alkalmat teremtenek, a hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő erdei iskolák. Ezek a helyszínek nem csak a tudásátadás, hanem a szemléletformálás, környezeti nevelés szempontjából is fontosak. Sokszor a gyerekek, fiatalok számára a hagyományos intézményi keretek közt elsajátított tudás hirtelen kézzelfoghatóvá a válik a természetben. De ezen túl közösségi élményt is nyújtanak az erdei iskolák, hiszen az erdőn, mezőn járva a gyerekek jobban megismerhetik önmagukat, elsajátíthatják az egymást segítő közösség kialakításának módját, próbára tehetik feladatmegoldó képességüket, leleményességüket.

family-outing-421653_960_720.jpg

Azt, hogy mennyire fontosak az erdei iskolák napjaink rohanó, városi életvitelében igen jó szemlélteti az a tény, hogy az állami erdőgazdaságok 29 erdészeti erdei iskolája mellett a magyar nemzeti parkok is 18 erdei iskolát illetve oktatóhelyet üzemeltetnek. Emellett számtalan egyéb intézmény és szolgáltató is működtet erdei iskolát vagy erdei óvodát, bőséges programkínálatot biztosítva. A regisztrált illetve minősített intézmények listája megtalálható a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének honlapján.

Természetesen egyénileg is felfedezhetjük a természet kincseit, értékeit, erre kínálnak jó a alternatívát az egyre több helyen elérhető, változatos tanösvények, látogatóközpontok, ahol a kikapcsolódás mellett rengeteg tudást és élményt szerezhetünk.

Izsákné Simon Adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszerdo.blog.hu/api/trackback/id/tr6814706406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása