Telefonos applikációk természetjáráshoz
2018. augusztus 03. írta: Erdőnjáró

Telefonos applikációk természetjáráshoz

Térképek, határozók és sok minden más

Ma már sokunk zsebében, hátizsákjában ott lapulnak az okoseszközök (telefonok, táblagépek), melyeket sok esetben a kiránduláskor, természetjáráskor sem hagyunk otthon. Ezekre az eszközökre számtalan praktikus alkalmazás tölthető le, melyek erdőn-mezőn is hasznunkra válhatnak.

bag-2037985_1920.jpg

Térképek

Ilyenek például a térképek, melyeket akár offline üzemmódban is használhatunk. Számos általános, ingyenesen letölthető típust találunk (pl. HuMap, Túrám) de külön az Országos Kéktúra teljesítését segítő verzió is elérhető díjmentesen. Az Országos Kéktúra app-ban megtalálhatóak a pecsételőpontok, leírásokkal, fényképekkel, címmel, GPS koordinátával ellátva. Lehetőség van a saját helyzetünk és a kívánt pecsételőpont közti távolság kiszámítására, az útvonal megtervezésére. A megtett túraútvonalakat nyilvántarthatjuk, így statisztikát készíthetünk eddigi teljesítményünkről, nyomon követhetve, hogy hány százalékban teljesítettük az Országos Kéktúrát, és mennyi van még hátra.

blue-tour-1006304_1920.jpg

De készültek alkalmazások Nemzeti Parkjaink megismerésére is. Ilyen például az Őrségi Nemzeti Park, a Bükki Nemzeti Park és a Duna-Ipoly Nemzeti Park applikációja is, mely végigkalauzolja a felhasználót a terület látnivalóin, tanösvényein. 

Határozók

Ha nem akarjuk beérni azzal, hogy csak szemléljük a természetet, hanem tudni akarjuk annak a növénynek, állatnak a nevét, amit megpillantunk, akkor is számos app áll rendelkezésünkre.

A tengernyi alkalmazás közt találunk növényhatározókat is, például az Országos Erdészeti Egyesület megbízásából készült Fa Book interaktív fahatározót.

Az applikációban több mint 100 hazai fafaj részletes, képekkel ellátott leírása érhető el ingyenesen. Különböző - ikonokkal is ábrázolt - fő tulajdonságok mentén szűkítve a keresést, könnyen rátalálunk a meghatározni kívánt fafajra, amelyekről a képeken kívül egy-egy részletes leírás is olvasható.

shaft-oak-10383_1920.jpg

De nem csak fákat, hanem lágyszárú növényeket is meghatározhatunk az angol nyelvű, képekkel gazdagon illusztrált PlantNet Plant Identification nevű alkalmazással, vagy a magyarul elérhető Miféle virág is ez? elnevezésű programmal.

Utóbbival négy egyszerű lépésben lehetséges a határozás. Ki kell választani a virág színét, meg kell adni az élőhely típusát, meg kell határozni a szirmok számát, illetve a földrajzi régiót, melynek fajai közt keresni szeretnénk. Ezután nincs más dolgunk, mint a felkínált lehetőségek közül kikeresni azt a növényt, melyre kíváncsiak vagyunk. 

A természetben megfigyelt állatok okoseszköz segítségével való határozására is van lehetőség. A Magyar Madártani Egyesület (MME) közreműködésével elkészül két remek kis határozó app, az egyik természetesen a Madárhatározó, melynek alap változata ingyenesen elérhető, ebben 157 madárfaj adatai kaptak helyet. MME tagoknak ingyenes a „Haladó” verzió is, melyben további 210 madárfaj szerepel. (Természetesen vásárlás ellenében a nem egyesületi tagok is hozzáférhetnek a Haladó változathoz.)

chaffinch-1332886_1920.jpg

Szintén az MME közreműködésével készült egy Kétéltű- és hüllőhatározó alkalmazás. Ebben a programban az összes hazai kétéltű- és hüllő faj szerepel, melyek közül három szűrő (alak, alapszín, élőhely) beállításának segítségével találhatjuk meg az általunk keresett állat nevét, illetve a hozzá kapcsolódó leírást.

Szakmai alkalmazások 

A számos általános térképes és határozó app mellett akadnak persze szakmai alkalmazások is. Ilyen például az erdészek, erdőgazdálkodók számára fejlesztett ETA (Erdészeti Terepi Adatrögzítő), mely a terepi faanyag készletezés munkafolyamatának rögzítésében nyújt segítséget a szakembereknek. Az alkalmazáson keresztül lehetőség van a teljes körű készletkezelésre, valamint akár a helyszínen előállítható, nyomtatható bizonylatok készítésére.

A másik, szintén erdőgazdálkodási szakemberek részére fejlesztett app, a TERI (Terepi Erdészeti Információs Rendszer). Használatával az Erdészeti Szakmai Rendszerben meglévő erdőrészlet leíró adatok, térkép részletek, tervek és egyéb adatlapok terepi körülmények között is megjeleníthetőek. Az alkalmazással fatömegbecslési jegyzőkönyvek, fényképek rögzíthetőek. 

forest-1839163_1920.jpg

De nem csak az erdészekre, erdőgazdálkodókra gondolnak az applikáció fejlesztők, hanem a vadászokra is. Számukra készült a VadászApp nevű alkalmazás, melyben egy helyen kezelhetőek a vadászathoz szükséges dokumentumok (vadászjegy, orvosi alkalmassági, fegyvertartási engedély), társasági adatok. Elérhető róla a beírókönyv, nyilvántarthatóak benne a még felhasználható krotáliák, illetve ellenőrizhető az alkalmazáson keresztül a terület- és leslista a foglaltsági információkkal együtt.

Nincs is tehát más dolgunk, mint a célunknak megfelelő alkalmazásokat letölteni és már indulhatunk is a természetbe, hogy a feltöltődés, kikapcsolódás mellett számos új élménnyel, tudásanyaggal gazdagodjunk!

Izsákné Simon Adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszerdo.blog.hu/api/trackback/id/tr1414150839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása