Erdei szalonnasütés? Csak okosan!
2018. július 02. írta: Erdőnjáró

Erdei szalonnasütés? Csak okosan!

A szabadtéri tűzgyújtás szabályai

A nyár a szabadtéri programok ideje, ilyenkor sokan keresik fel a közelükben található parkerdőket egy kis felüdülésre vágyva. Számos vándortábor, vízi túra esik ezekre a nyári hónapokra. Az ilyen jellegű kikapcsolódásnak, pedig szinte elengedhetetlen programpontja a bográcsolás vagy a közös szalonnasütés.

campfire-896196_1920.jpg

Ám mint minden, a természetben végzett tevékenység során, itt is legyünk körültekintőek és tartsuk be az erdei etikett szabályait.

Mielőtt szabadtéri sütés-főzés mellett döntünk, tájékozódjuk az aktuális tűzgyújtási tilalmakról. Hiszen a nem megfelelően meggyújtott vagy eloltott tüzek több ezer négyzetméter élőhelyet és a benne található élőlényeket veszélyeztethetik.

forest-fire-2268725_1280.jpg

A naprakész, tűzgyújtási tilalmakat tartalmazó térkép elérhető a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal által üzemeltetett honlapon (tuzgyujtasitilalom.nebih.gov.hu).

Ha meggyőződtünk róla, hogy nincs az általunk választott területen érvényben lévő tűzgyújtási tilalom, bátran készülhetünk a sütögetésre, főzésre. A parkerdőkben általában találhatóak kijelölt, kiépített tűzrakó helyek, ilyen esetben nincs szükség külön engedélyre. Más a helyzet azonban, ha nem kijelölt helyen akarunk tüzet rakni. Ilyenkor nem árt tájékozódni a szükséges engedélyekről a területileg illetékes erdőgazdálkodónál, védett terület esetében pedig a természetvédelmi hatóságnál.

Ha már minden engedély és információ a birtokunkban van, valóban kezdődhet a tűzrakás. Érdemes néhány gyakorlati szempontot betartani, hogy ne érjen minket bosszúság.

fireplace-1548786_1920.jpg

A tüzet szélvédett helyen, a sátraktól, felszerelésektől legalább 5 méter távolságra rakjuk. Élőfát soha ne vágjunk ki, csonkítsunk meg tűzrakás céljából. Egyrészt, mivel az az erdőgazdálkodó tulajdona, másrészt tűzrakáshoz a magas nedvességtartalma miatt alkalmatlan. Ha kocsival megyünk, fát vihetünk is magunkkal, vagy gyűjthetünk száraz, letört ágakat, gallyakat, de a parkerdők kiépített tűzrakó helyei mellé az erdőgazdálkodó sok esetben oda is készíti a fát, amit használhatunk.

Ha már ég a tűz, azt soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. Nem érdemes túl nagy tüzet rakni, nem a méret a lényeg, hiszen a sütéshez, főzéshez a parázs sokkal alkalmasabb, mint a nagy lobogó lángok. Mindig legyen a közelünkben víz, amit ha szükséges oltáshoz használhatunk.

Ha már nincs szükségünk a tűzre, felügyelet mellett hagyjuk hamuig leégni, így könnyebb lesz teljesen eloltani. Ilyenkor locsoljuk le vízzel, de a tűz széléről se feledkezzünk meg, a hamut onnan is húzzuk be középre, majd ismételjük meg a locsolást. Ha ellenőriztük, hogy a hamu valóban kihűlt, akkor temessük be a tűznek kialakított mélyedést. Miután ilyen módon nagyjából visszaállítottuk az eredeti állapotot, elhagyhatjuk a területet.

Talán nem is gondolnánk, de Magyarországon évente több mint 20 000 erdő- és vegetációtűz keletkezik. Szemben más kontinensekkel, Magyarországon az ilyen jellegű tüzek 99 százaléka emberi mulasztás, főleg gondatlanság miatt keletkezik. Fontos tehát az alapvető tűzgyújtási szabályok ismerete és betartása.

Izsákné Simon Adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszerdo.blog.hu/api/trackback/id/tr7714079269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása